de Maatschappelijke stage

Advies: Aanbevelingen Maatschappelijke stages
Geacht college van burgemeester en wethouders,
De Jongerenraad is ter oren gekomen dat de gemeente bezig is om de maatschappelijke stage een goede invulling te geven in samenwerking met verschillende scholen. Mede hierdoor is de jongerenraad zich gaan verdiepen in dit onderwerp.
Wij zijn van mening dat de maatschappelijke stage een goed initiatief is. Het is belangrijk dat de jongeren leren participeren in de maatschappij. Kwaliteiten die op school niet ontwikkeld worden ontwikkelen jongeren tijdens deze stage wel. Ook geeft de maatschappelijke stage jongeren mee dat iets doen voor een ander de samenleving sterker maakt.
Wij zijn in gesprek gegaan met jongeren uit Maastricht en omstreken. We hebben vervolgens onze achterban via een mail om hun mening gevraagd. Ook hebben we gesprekken gehad met Annemiek Derksen (beleidsmedewerker sector samenleving) en Guido Rijninks (Stagebureau LVO Maastricht). Hieruit bleek dat er een aantal tekortkomingen zijn in de huidige opzet van de maatschappelijke stage.
  1. Het eerste gebrek dat wij constateren is dat jongeren te weinig de kans wordt gegeven om hun eindoordeel over de stage mede te delen. Het zou goed zijn als de stage geëvalueerd wordt en hier ook serieus naar gekeken wordt door de desbetreffende maatschappelijke stage coördinator. Een stage die niet voldoet aan de eisen kan hierdoor uit het aanbod van de site van de maatschappelijke stage (stagebureau.info) worden geschrapt.
  2. 17% van de jongeren uit Maastricht en omstreken geven aan dat ze niet genoeg hebben opgestoken van hun maatschappelijke stage. Ook zegt 80% van de jongeren dat ze achteraf graag zouden aangeven of de stageplek is bevallen, zodat jongeren hierna daar profijt van kunnen hebben.
  3. Een heel goede ontwikkeling in het concept van de maatschappelijke stage vinden wij de nieuwe site (stagebureau.info) van het stage bureau. Hierop vinden jongeren stages die goed bij hun interesses aansluiten. Wel is het van belang dat de site wordt aangevuld met stages die je buiten Maastricht kunt uitvoeren.
  4. Van de jongeren geeft 46% namelijk aan dat ze hun stage in hun eigen woonplaats willen uitvoeren. Terwijl voor 12% hier geen gelegenheid voor is. Dit zijn voornamelijk jongeren die in  dichtbijgelegen steden en dorpen wonen, maar in Maastricht naar school gaan.
  5. Ten slotte zijn we erachter gekomen dat veel jongeren niet beseffen dat de maatschappelijke stage binnen de 1040 lesuren norm valt. Het idee dat de maatschappelijke stage boven op dit lesuren minimum komt levert veel weerstand op onder jongeren. Dat dit niet het geval is moet duidelijker worden overgebracht.

Om deze voorgenoemde punten te bereiken zullen er in de praktijk de volgende dingen dienen te gebeuren:

Ad. 1 Er zal voor en na de maatschappelijke stage aan de scholier een vragenlijst gevraagd moeten worden. In de eerste vragenlijst moet onder andere gevraagd worden wat de scholier hoopt te bereiken met zijn maatschappelijke stage. In de evaluatie vragenlijst zal aan de scholier gevraagd worden hoe hij zijn stage heeft ervaren. Heeft hij het gevoel gehad dat hij iets positiefs voor de samenleving heeft bijgedragen? Heeft hij er ook op persoonlijk niveau iets van opgestoken? Bij het opstellen van deze vragenlijst staat de Jongerenraad open om mee te helpen.

Ad. 2 Om het tweede punt te bereiken moet er gezorgd worden dat organisaties en instellingen die stages aanbieden buiten Maastricht, ook op de site van het stage bureau kunnen. Zodat leerlingen die in omliggende dorpen en steden wonen, maar in Maastricht naar school gaan, in hun woonplaats een stage kunnen lopen.

Ad. 3 Om het laatste punt te bereiken is niet heel veel nodig, maar kan toch van groot belang zijn om de scholieren met een positievere instelling met de stage te laten beginnen. Er moet worden gezorgd dat bij de voorlichtingen duidelijk wordt aangegeven dat de maatschappelijke stage in je lesuren pakket is opgenomen. Ook moet dit op de site vermeld worden.

Met vriendelijke groet,

Svenja van Vondelen, voorzitter Jongerenraad Maastricht
Adriaan Schiphorst, vicevoorzitter Jongerenraad Maastricht
Namens Jongerenraad Maastricht

Antwoord van de gemeente op 7 juli 2011:

Leave a Reply